10 faktaa nuorelle seksuaalisuudesta

Kirjasta Huomenna pannaan pussauskoppiin (Raisa Cacciatore, WSOY 2007)

  1. Sinun seksuaalisuutesi on arvokas ja hyvä. Se on erilainen kuin kenelläkään toisella. Hyväksy sen ainutlaatuisuus. Seksuaalisuus on kuin siivet, joilla voi nousta arjen yli ja tavoitella nautintoa, hyvyyttä ja iloa. Älä loukkaa omaa seksuaalisuuttasi, äläkä anna muidenkaan loukata sitä.
  2. Tunteesi ovat tärkeitä. Rakkauden ja hellyyden kaipuu kuuluvat elämään. Rakkauden tunteminen tekee ihmisestä inhimillisen. Anna itsesi kokea tunteita, vaikka sinua painostettaisiin kieltämään ne. Vaikka sinut petettäisiin ja jätettäisiin tai kokisit kylmyyttä ja laskelmointia, älä sinä hylkää kykyäsi rakastaa, äläkä tukahduta omaa rakkauden ja hellyyden janoasi. Rakkaus on aina hyvä; sääli heitä, jotka eivät sitä pysty tuntemaan.
  3. Järjellä voit aina hallita tunteittesi paloa ja viettiesi viettelyksiä. Älä tee asioita, jotka ovat oman ymmärryksesi mukaan sopimattomia tai kiellettyjä. Älä tee mitään, joka voisi loukata toista. Oikeuksia ei ole ilman vastuita, joten vahvista tietojasi ja harkintakykyäsi. Esimerkiksi ehkäisyn käyttö vaatii aina järjen voittoa biologista lisääntymisviettiä vastaan.
  4. Kehosi on omansalainen - ei täydellinen, mutta ainutlaatuinen ja kokonaan hyvä. Tutustu joka kohtaan kehossasi. On tärkeää, että itse tunnet yksityisimmät yksityiskohtasi ja voit ne hyväksyä. Näin voit ottaa suojelukseesi koko fyysisen ja toiminnallisen seksuaalisuutesi.
  5. Vaadi ja anna kehollesi, tunteillesi ja kokemuksellesi seksuaalisuudesta aina arvostavaa kohtelua. Älä koskaan painosta tai pakota ketään seksuaaliseen tilanteeseen, vaan arvosta myös jokaisen muun seksuaalisuutta.
  6. Seksuaalinen kehitys on portaittaista. Jokainen vaihe on oikea ja hyvä. Sinulla on oikeus tuntea, että olet kehityksessäsi oikealla portaalla, vaikka joku muu saman ikäinen olisi ihan muulla kehitysportaalla. Liian varhaisiin kokemuksiin ei kannata kiirehtiä.
  7. Tutustu biologian kutsuun, kehosi reaktioihin ja kypsymisen merkkeihin kehossasi. Hyväksy vietit ja vaistot, jotka pyrkivät ohjaamaan sinua. Hyväksymällä ja tutustumalla kaikkeen itsessäsi voit oppia myös hallitsemaan itseäsi kokonaisuutena. Biologia vaikuttaa, ja vaikka se ei saa olla määräävin vaikuttaja, ihmisen on hyvä tuntea se ja kokea olevansa ehjä ja sopiva juuri sellaisena kuin on, kaikkine ominaisuuksineen.
  8. Muista, että vaikka muuttuva ja keskeneräinen seksuaalisuutesi janoaa hyväksyntää, se on myös hyvin haavoittuva. Älä mene tilanteisiin, jossa voit joutua hyväksikäytetyksi tai kiusatuksi. Paljasta itseäsi, niin mieltäsi kuin kehoasikin, vain harvoille ja harkiten - sellaisille, jotka eivät käytä sitä sinua vastaan. Älä pukeudu niin paljastavasti, että ihmiset alkavat siksi kohdella sinua halveksien. Kerro aina kohtaamastasi seksuaaliset loukkaukset henkilölle, johon luotat ja hae apua. Seksuaalisuutesi ansaitsee sen.
  9. Ystävyys on paras pohja rakentaa kestävää ja arvostavaa ihmissuhdetta. Ystävyys voi kasvaa rakkaudeksi. Hyvän ystävän kanssa on turvallista lähteä oikeaan aikaan tavoittelemaan järjen, tunteen ja biologian tason yhteyttä sekä uusia, rikkaita nautintojen valtakuntia. Seksissä kyse on ystävyyden, rakkauden ja läheisyyden muuttamisesta teoiksi.
  10. Ole aito. Seksuaalisuudessa ei lasketa suorituksia, eikä anneta pisteitä jonkun mallin matkimisesta. Jokainen seksuaalinen kohtaaminen on erilainen ja ainutlaatuinen. Jaetussa seksuaalisuudessa voi olla lähellä, paljas ja avoin, jos uskaltaa olla herkkä. On kuunneltava omaa tunnetta ja toivetta ja heittäydyttävä niihin. Yhtä tärkeää on kuulla myös kumppanin toiveet. Opeta sanojasi, käsiäsi, suutasi ja koko kehoasi kertomaan rakkaudesta ja kuuntelemaan toisen kehon puhetta. Kiirettä ei ole, sillä seksuaalisuus kehittyy koko elämän ja jokainen on keskeneräinen seksuaalisuudessaan.